fbpx

Materialer

Merinofår i velfærd

Ved at sikre, at Merinofårene kommer fra RWS Certificerede farme, sikrer vi os samtidigt, at fårene (og farmerne for den sags skyld) lever i velfærd, og at “mulesing” ikke er tilladt.

Fordi den uld jeg anvender, kommer fra får fra RWS certificerede farme sikrer jeg mig, at fårene lever et liv i velfærd og ikke udsættes for “mulesing”. Mulesing er et indgreb som foretages på Merinofår, for at undgå, at fluer skal lægge æg i de naturlige hudfolder, som dyrene har omkring halepartiet. Nogle farmere udfører dette indgreb, hvor levende lam tvinges ned på ryggen, deres ben fastspændes mellem metalstænger og hudlunser på størrelse med middagstallerkener dernæst skæres af lammenes haleparti uden nogen form for smertestillende medicin eller forudgående bedøvelse. Dette gøres for at frembringe en glat og arret hud, der ikke kan huse spy fra fluer. Ironisk nok, er disse blodige sår, selv udsatte for flueangreb inden de heler, hvilket ikke bare gør “mulesing” grusomt men også ineffektivt. Der findes langt mere humane måder at undgå flueangreb på end “mulesing” og farmerne kan implementere disse alternativer i dag.
Eftersom dyrevelfærd og bæredygtighed vægtes allerhøjst, har vi intet imod at have vores forhandlere langt væk fra os – så længe vores principper stemmer overens.

Det betyder også, at vores uld rejser langt, da Merinofårene fra vores forhandlere kommer fra New Zealand. Ulden er uforarbejdet og som nævnt også GOTS Certificeret.
GOTS står for Global Organic Textile Standard (Global Økologisk Tekstil Standard) og er en anderkendt mærkningsordning til bæredygtigt og økologisk tekstilværk og garn.

Certifikater på vores tekstiler

10 fordele ved Merinoulden

Hvordan behandler jeg mit merinould?

Er et spørgsmål jeg får ofte omkring Mummas merino uldtæpper. 
Det korte svar er, at grundet at denne fine uld er spundet, fælder det lettere. Alle produkter af merinould er beregnet til meget skånsomt brug, og er designet til dekorative formål f.eks. ifm. Husfremvisninger, messer, butiksudstilling, pynt uden brug til kontoret eller den moderne bolig mm. . 
Der er intet så smukt som et kæmpe stort håndstrikket Merino tæppe på dobbeltsengen eller i sofaen, men det er ikke mange der bryder sig om de flyvende microfiber der er typisk for merinould når det bliver brugt. Uld fælder. Og det, der falder af, er microfibrene som er dem der gør, at uldet er så silkeblødt. Så hvordan passer du godt på dit uldtæppe? Som alle andre tæpper skal det rengøres med jævne mellemrum, men i modsætningen til andre tæpper, kan Mummas tykke uldtæpper ikke tåle en cyklus i vaskemaskinen. Den fine uld vi bruger, er meget delikat, og der er et par få ting du bør skrive bag øret før du tager det i brug. Vær dog ganske rolig: den lille mængde vedligeholdelse, som et Mumma-tæppe lavet af merinould kræver, er hele det tykke og skylignende look som tæppet beholder i tiden fremover værd! (Dette gør sig selvfølgelig gældende for alle produkter der er håndstrikket i merinould)  

Håndter det forsigtigt

Mummas uldtæpper er lavet af uspundet merinould, vil fældning af microfibrene forekomme naturligt. Jo "tungere" brugen er, desto større skade vil tæppet tage. Når vi håndstrikker tæppet bruger vi en metode, der minimerer risikoen for skade, men de er stadigvæk meget delikate. For at sikre, at dit tæppe forebliver ligesom nyt af udseende, anbefaler vi at du holder det væk fra områder, hvor det højst sandsynligt vil blive plettet. Vores merinotæpper vil  sandsynligvis også blive mere skadet af, at ligge sammen med slidende materialer såsom syntetiske- og slibende materialer (såsom fløjl), så vi anbefaler også, at du bruger det mod bløde og naturlige materialer. 


Giv dit tæppe en god rystetur!

Uanset hvor rent dit hjem er, vil uldtæpper tiltrække støv, madrester og kæledyrshår på grund af statisk elektricitet. Du kan fjerne det ved hjælp af dine fingre, men med et stort tæppe kan det måske tage op til flere timer. Spar din tid - giv dit tæppe en god rystetur, så vil det meste ryge af helt af sig selv. Hvis dit tæppe har en deform maske, vil rysteturen også tage sig af den. 


Fjern microfibrene med fingrene

Fjern microfibrene med fingrene. Microfibrene vil naturligt falde af, især i starten. Jo mere brug af tæppet, jo flere vil falde af. Du har måske set de små smarte håndholdte maskiner der "barberer" fældningen fra garn og stof. De kan godt bruges til disse tæpper - men faktisk er det langt nemmere at fjerne dem selv. Bare træk det lille stykke uld der stikker op, som har skilt sig fra resten, og træk det i samme retning som uldet. Medmindre du ender med at tage for meget af, vil dit tæppe se ud som nyt når du er færdig. 

Fjern pletterne øjeblikkeligt

Får du pletter på dit Mumma merinotæppe, så udskyd ikke rengøringen til senere! Jo mere du venter, jo højere er sandsynligheden for, at pletten får lov at blive på tæppet. Hvis du ved et uheld kommer til at spilde kaffe eller lign. på det, så skyl området under kold vand til det er vasket af. Når du skal tørre det, så giv det forsigtige klem med et håndklæde. Læg tæppet til tørre hvor det vil få en masse luft, og er området hvor der er spildt stort, så husk at ryste det lidt engang imellem, eftersom uld suger vand - denne type uld kan suge op til 2 liter. OBS: Vask aldrig et merinotæppe i vaskemaskinen! Kombinationen af vand, varme og gnidninger vil filte uldet, sådan at det ikke længere vil fælde, men det vil miste sin sky-agtige udseende og sin blødhed. 


Nu ved du hvad du skal gøre

...  for at passe godt på dit merinotæppe! Jeg er sikker på, at du kan finde en masse mere materiale og gode råd og tips på Google, og visuelt på YouTube. Det er vigtigt at slutte af med at sige, at Merinould er et ekstremt sårbart materiale - det er derfor det er så blødt. Det kommer bare med den pris det koster, at håndtere det skånsomt. Hvis du dog følger disse råd vil dit tæppe blive ved med at se ud som den dag det du fik det! 
Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.